Tvivlar du på dig själv och din förmåga?

Upplever du att andra i din omgivning är mer kompetenta och att du egentligen inte gjort dig förtjänt av dina framgångar? Kanske tycker du att du bara haft tur och tänker att någon snart kommer att avslöja dig som en bluff och upptäcka att du inte har vad som krävs?

Du har högst sannolikt drabbats av impostersyndromet. Det är en upplevelse av att tvivla på sin egen förmåga och prestation – trots yttre bevis på framgång. Det här fenomenet kan drabba alla människor i alla yrken, på alla nivåer, men är vanligt bland högpresterande personer, till exempel ledare, akademiker och kreativa människor. Det är också vanligt bland personer som fått en ny roll eller arbetar i en miljö där de är i minoritet.

Dessa känslor kan leda till låg självkänsla, ångest och stress. Om de tar över, är risken att du kompenserar med överarbete, begränsar din egen potential och undviker att anta nya utmaningar av rädsla för att misslyckas.

Vad kan du göra när du har impostersyndrom?

Ett första steg är att identifiera och erkänna dina känslor. Försök förstå varför känslorna uppkommit. Beskriv gärna för någon du kan prata med – en närstående, kollega, chef, coach, någon du har tillit till. Du är som sagt inte ensam om detta, och det kan ofta vara hjälpsamt att höra att andra har liknande upplevelser.

Försök att tänka om och förstå att dina framgångar beror på dina egna ansträngningar och färdigheter. Du har säkert fått beröm för dina insatser, kanske av en kollega efter att du hållit ett möte eller haft ett förtroligt samtal med en medarbetare. Fundera på varför du fick beröm och vad du gjorde som uppskattades. Om du fått skriftligt beröm, varför inte skriva ut det och ta fram det för att peppa dig själv vid olika tillfällen.

Förstå att alla gör misstag och att det inte betyder att du är inkompetent. Det handlar också om att inte ta dig själv på för stort allvar, utan acceptera dina misstag och ofullkomligheter. Det är inte fel att göra misstag när du lär av dem och rättar till dem. Som Theodore Roosevelt sa: ”Den enda personen som aldrig gör ett misstag är den som aldrig gör något.”

Sätt gränser för din roll och undvik att överbelasta dig själv med omöjliga förväntningar. Definiera ditt verkliga ansvar och vilka resurser du har tillgång till. Sätt därefter realistiska mål för vad du ska uppnå. Bryt ner målen och fira när du når framgång. Det är ett sätt att påminna dig själv om att du faktiskt gör skillnad.

Genom att erkänna dina känslor, omfamna dina framgångar, och sätta realistiska mål kan du börja övervinna impostersyndromet och fullt ut omfamna din kompetens och dina prestationer.

Dela på Facebook
Dela på Linkedin